Flyga genom rymden en gång under livet, hoppa ut ur ett flygplan, tävla med lejon … Fungerar inte för att kunskap, tid eller pengar saknas? Det fungerar – tack vare virtual reality eller kort sagt VR. Vad är det här exakt? Vi förklarar de viktigaste sakerna att veta om virtual reality.
Vad är virtual reality?
Virtual Reality beskriver representationen av en artificiellt skapad värld. Med hjälp av datorer skapas en ny värld som kan – men inte behöver – baseras på den verkliga världen. Kombinationen av olika sensoriska intryck som bild och ljud skapar en känsla av en ny verklighet. Denna effekt kallas nedsänkning: helt nedsänkt i den nya miljön, glömmer användaren utrymme och tid i den verkliga världen.
Rätt virtuell verklighetsutrustning
Den viktigaste utrustningen är virtual reality-glasögon. Två skärmar och speciella linser simulerar en obefintlig verklighet precis framför dina ögon.
Dessutom behöver du något som kan generera motsvarande bilder, till exempel en konsol eller en dator. Vissa VR-glasögon fungerar redan med konventionella smartphones.
Virtuell verklighet i yrkeslivet
Numera används virtual reality inte bara i spelet – det finns vissa yrken där virtual reality hjälper till med utveckling och forskning.
Virtual reality används för att simulera hur olika material beter sig under vissa influenser. Till exempel spelas olika scenarier ut på tävlingsbanan, vilket förbättrar racerbilarnas funktion.
Virtual reality används också för rumsplanering. Till exempel kan arkitekter skapa hus och titta på dem i 3D innan de byggs. Och inredningen planeras också i VR: Vilken väggfärg ska användas? Var kommer möblerna vara senare? Och hur tänder lamporna rummet? Om allt går bra kommer det att återskapas i verkliga livet.
I farliga jobb hjälper virtual reality till utveckling och utbildning. Därför kommer virtual reality i framtiden också att användas inom områden som militären eller luftfarten. I simulatorn spelas viktiga manövrer igenom för att kunna reagera mer rutinmässigt i svåra situationer.
Farorna med virtual reality
Som med alla dator- och konsolspel varnar forskare för att virtual reality också är beroendeframkallande. Att spelaren tar sin tillflykt i en värld som kan likna den verkliga – men som ofta är lite mer perfekt, mer spännande eller lättare att påverka, kan leda till en flykt från verkligheten. Och kanske i slutändan vill spelaren inte lämna den virtuella världen alls.
En annan risk för virtuell verklighet är rörelsesjuka. Vissa människor är mer benägna att denna så kallade spelsjuka eller sjösjuka. Om du känner dig illamående, yr när du spelar, klagar på huvudvärk eller svettas – ta det långsamt. Som med alla nya saker är det också med virtual reality: känn dig själv i början och ta reda på om virtual reality passar dig eller om du bara kan njuta av den en kort stund på en gång.