4 fördelar med VPN i vardagen

VPN

Ett VPN (Virtuellt Privat Nätverk) låter dig ansluta till internet på ett tryggt och säkert sätt, men det gör mer än att bara förbättra säkerhetsfunktionerna på din enhet. Många verkar inte veta om att det finns fördelar till att använda ett VPN i vardagen. Om du fortfarande inte är säker på om du behöver ett VPN, här är fyra anledningar till varför du bör överväga det.

1. Offentligt WiFi kan vara en stor risk

Du går in på ett kafé, tar fram din bärbara dator och letar efter en gratis wifi-anslutning. Du försöker ansluta till nätverket “Cafe wifi”, som är gratis och inte behöver något lösenord. Sedan ägnar du de kommande tre timmarna åt att prata med dina vänner, göra jobbrelaterade saker och kanske shoppa lite på nätet. Vilken trevlig eftermiddag det var! Men vad du inte vet är att hackare kan ha tagit dina chattloggar, arbetsfiler och till och med ditt kreditkortsnummer.

Ett VPN såsom VPNpro kan hjälpa dig att komma ur den här röran. En VPN skapar en säker sökväg där all data skickas och tas emot på ett säkert sätt. Så fientliga aktörer inte kan stjäla din onlineinformation eller lyssna på vad du och dina vänner pratar om. Om du frekvent använder dig av offentliga WiFi anslutningar så kan en VPN vara en riktig räddare i nöden. 

2. Slipp meddelandet “Ej tillgänglig i din region”

Vad tänker du på när du tänker på onlinevideo? Tja, YouTube är förmodligen svaret för de flesta som använder internet. YouTube är det populäraste stället att titta på filmer online. Den har miljontals användare från hela världen. En del material är dock endast tillgängligt för personer i vissa länder på grund av upphovsrättslagar. I vissa fall blockerar din internetleverantör hela hemsidor på grund av olika anledningar, detta är dock sällsynt i Sverige.

Om du bor i något av dessa länder där innehåll begränsas så är en VPN-tjänst ett bra sätt att komma runt felmeddelandet “Den här videon är inte tillgänglig i ditt land” eller landsgränserna. Genom att byta din IP-adress mot IP-adressen för VPN-servern kan videoströmningstjänster inte se var du går med från. Du kan nu se en film som bara var tillgänglig i USA, även om du är i Sverige till exempel.

3. När du bokar online, se till att du får de bästa erbjudandena.

Det är alltid avkopplande och roligt att åka på en resa. Tack vare internet är det enklare än någonsin att hitta det bästa erbjudandet och boka hotell online. Men är du säker på att priset du betalar är det lägsta? Vissa webbplatser som låter dig boka hotell eller flyg kan visa olika priser för samma tjänst beroende på var din IP-adress är.

Med en VPN kan du ändra var din IP-adress kommer ifrån. Även om du bokar din resa till Italien från andra sidan havet, kan du fortfarande se ut som om du precis kommit tillbaka från Rom. På så vis så kan du spara pengar på dina bokningar, vilket är särskilt användbart om du reser mycket. Så, innan du åker på din resa, använd en VPN för att hitta de bästa erbjudandena.

4. Stoppa strypningen av bandbredden

Internetleverantörer kan ibland sakta ner din internetanslutning utan tydlig anledning. De gör detta av skäl som bara de känner till. Det kan exempelvis finnas problem med webbplatser eller tjänster som leder till denna åtgärd. Den här typen av bråk med ett system kan göras av alla som kan ändra hur bra ditt nätverk fungerar.

Bandbreddsblockering kan hända när du går till vissa webbplatser eller gör vissa saker på internet. Internetleverantörer använder ibland bandbreddsblockering för att bli av med överbelastning i nätverket. Den kan även slås på om din förbrukning är allt för hög. Vissa leverantörer ger så kallade “obegränsade data”-planer, men när du väl använder 50 GB data i en faktureringscykel sjunker hastigheten markant.

De flesta människor får inte sin internethastighet långsammare på grund av vad de gör online. Trots det kommer det inte att vara ett problem om all data som går till och från ditt nätverk är säkrad. Eftersom ett VPN kan dölja din onlineaktivitet kan din internetleverantör inte se om du tittar på för många HD-filmer eller försöker komma åt innehåll som bara är tillgängligt i vissa länder. Med banbrytande säkerhet i form av ett VPN så kan ingen se vilka webbplatser du besöker.

Med ett VPN kan du surfa på nätet när du vill och så länge du vill. Mängden data du kan använda är inte begränsad. Eftersom du kan komma runt internetfilter kan du ta dig till de webbplatser du behöver använda och säga adjö till hastighetsbegränsningar.

Sammanfattningsvis

Det är säkert att säga att VPN kan göra normala onlineaktiviteter bättre. Vi vill betona hur användbart det är när du arbetar hemifrån, och vi rekommenderar starkt att du använder det när du använder offentligt Wi-Fi. Men du måste vara försiktig eftersom ett VPN inte är ett enskilt svar, kombinera gärna ett VPN med andra säkerhetsåtgärder för optimala resultat. 

THE FOREFRONT OF TECHNOLOGY

We monitors and writes about new technologies in areas such as technology, innovation, digitization, space, Earth, IT and AI.

Related Posts