Shadow

Hur Fungerar en Baslåda?

Människor pratar ofta om ”basar”, som om det är en sak. Människor som lyssnar på deras musik genom hörlurar eller högtalare av dålig kvalitet kanske tycker detta.

Egentligen kan olika typer av låga frekvenser särskiljas, var och en med olika egenskaper. Du hör bara denna skillnad när du lyssnar genom kvalitetsutrustning. Basljud har ett relativt brett frekvensområde. En bra bas, eller subwoofer kan återge detta hela sortiment väl.

Ordet ”bas” används vanligtvis för frekvenser från 20 till 200/250 Hz. De allra lägsta tonerna, ungefär upp till 60 Hz, kallas “sub-bas”.

Det finns dock få naturliga instrument som går så lågt, som kontrabas, som börjar vid cirka 37 Hz. Du kommer främst att stöta på dessa låga frekvenser i filmmusik eller elektronisk musik. Om ditt ljud överstiger 250 Hz talar vi om “Bass Presence Region”. Dessa toner är i linje med de lägre tonerna, du kan se dem som högre övertoner för de grundläggande bastonerna. Men dessa toner spelas inte direkt av en subwoofer. Detta visar hur viktigt det är att din subwoofer passar bra med dina högtalare.

Teoretiskt sträcker sig vår hörsel från 20Hz till 20 kHz. Detta minskar gradvis när vi blir äldre. Olika former av hörselskador kan också uppstå. Mest minskning är i höga toner. Det är normalt för någon med en ålder på 50-60 år att den övre gränsen är cirka 15 kHz. Det är också en liten minskning vid de lägsta tonerna, men det är mycket mindre starkt. Dessutom hör vi inte bara de allra lägsta basarna med öronen, men våra kroppar kan också känna dessa.

Sedan finns det ett annat fenomen som är viktigt i den här historiens sammanhang. Den mänskliga hjärnan är faktiskt inställd för att kunna lokalisera vissa höga toner genom skillnader i intensitet och tid mellan vänster och höger öra.

Detta är mycket svårare vid låga toner, eftersom de långa basvågorna når våra öron nästan samtidigt. Ju lägre toner, desto mindre väl kan våra öron lita på timing. Intensiteten vid låga frekvenser är densamma för båda öronen, så våra hjärnor kan inte använda denna teknik för att lokalisera låga ljud. Det är därför en bas redan är en bra förlängning av din inställning, medan du alltid måste hålla högtalarna i balans. Naturligtvis blir ditt ljud ännu bättre med en andra subwoofer, om den är korrekt inställd.

Vad är en bas?

I själva verket är en subwoofer en högtalare som alla andra. Man kan till och med säga att det är en mycket enkel högtalare, eftersom den vanligtvis bara har en högtalare eller drivrutin. Subwoofers producerar bara bas, så de lägre tonerna. Det exakta frekvensområdet varierar från modell till modell.

Vi har tidigare berättat vad som är skillnaden mellan passiva och drivna högtalare. Denna princip gäller även subwoofers. De flesta subwoofers drivs, vilket innebär att de har en inbyggd förstärkare. Dessa är anslutna till AV-mottagaren med en ljudkabel istället för en högtalarkabel. Passiva subwoofers finns också, men är mycket mindre vanliga. Du stöter huvudsakligen på dessa i låga ljudstänger eller i exotiska avancerade inställningar.

Det finns en bra anledning till att de flesta subwoofers är aktiva. Styrning av en subwoofer kräver en hel del kraft, ibland upp till 2000 Watt. Varje subwooferförare behöver specifik elektronik för att fungera optimalt. Om din AV-mottagare måste ge den strömmen måste du köpa en mycket kraftfull mottagare.

Subwoofers behöver så mycket kraft eftersom de måste flytta mycket luft. Basljud är stora ljudvågor som bara kan produceras av en stor drivrutin. Åtta, tio eller till och med tolv tum är därför en vanlig storlek för en sådan förare. Förutom kraften kräver en subwoofer också mycket kontroll för att vara tydligt hörbar. Det är enklast att styra en förstärkare som är utformad speciellt för en högtalare. En bra anledning att göra en subwoofer aktiv.

Du undrar förmodligen nu om en subwoofer är en bra investering. Kan inte dessa lägsta toner bara spelas upp genom högtalarna? Svaret på detta är vanligtvis nej. Att producera basar korrekt är extremt svårt. Det finns kolumnhögtalare som ganska kan reproducera låga frekvenser. Dessa har emellertid i allmänhet en nedre gräns på 40-50 Hz. Om du låter dessa högtalare gå ännu lägre ökar chansen för snedvridning. Små högtalare är inte byggda för att spela lägre frekvenser. Om du gör detta riskerar du att bränna dina drivrutiner och förstöra dina högtalare. Inte en bra idé.

Kort sagt kompletterar en subwoofer högtalare som inte kan återge låga frekvenser ordentligt. Dessutom är de bra att “befria” högtalare från den svåra uppgiften att producera låga toner. Eftersom de inte längre behöver spela dessa basar, fungerar högtalarna bättre vid högre frekvenser.

Där en bas i en stereoinstallation är ett trevligt tillskott är detta ett absolut måste för surroundljud. Surround-codec stöder en separat LFE-kanal (Low Frequency Energy), som innehåller specifik lagerinformation. Detta är också ett trevligt tillskott för din egen filmupplevelse. Filmmusik och specialeffekter innehåller många låga frekvenser. En subwoofer ser inte bara till att dessa är mer hörbara utan också påtagliga. Något som filmskapare älskar att använda.

Att lägga till en bas betyder också att du kan hålla dina andra surroundhögtalare lite mindre. Detta är i ett mycket mindre vardagsrum mycket viktigt. Vi rekommenderar dock att du använder större högtalare för de främre kanalerna (vänster-mitt-höger).

Basar innehåller mycket energi, så placeringen av en subwoofer kan snabbt gå fel. Det är därför möjligt att dina möbler vibrerar. Ett annat vanligt problem är ”rumslägen”.

Det betyder att en viss lågfrekvens förstärks i ditt rum, vilket gör att det låter högre än resten. Detta är till exempel möjligt om din subwoofer är placerad för nära ett hörn. Då har du ett omvänt fenomen som kallas ”basfällor”. Detta dämpar vissa frekvenser, vilket gör att basarna låter väldigt tunna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *