Shadow

Hur Fungerar en Eltandborste?

Om det finns en sak som tandläkare alla är överens om är det att du bör borsta tänderna i minst 2 minuter, två gånger om dagen, och detta är det mest effektiva steget du kan ta för god munhälsa.

Detta hjälper till att bli av med bakterier som orsakar plack som fäster vid tänderna. När plack byggs upp kan det orsaka tandförfall, hål, samt tandköttssjukdom.

Men ända sedan tillkomsten av den elektriska tandborsten – batteridrivna enheter vars borst vibrerar eller roterar snabbt har debatten rasat om huruvida drivna eller manuella borstar gör ett bättre jobb med att rengöra tänderna. Och om den ena eller andra är säkrare för dina tänder och tandkött.

Trots det nuvarande utbudet av annonser för elektriska eller drivna tandborstar är manuella tandborstar fortfarande den överlägset vanligaste. Enligt en rapport säger endast 36 procent av de vuxna att de använder en eltandborste.

Men eltandborstar blir mer populära när både ålder och inkomst ökar.

Det finns naturligtvis kostnadsskillnader mellan en eltandborste och en vanlig tandborste. Du kan köpa en manuell tandborste för mindre än en dollar, och de billigaste eltandborstarna kostar ett antal hundra kronor. De mer avancerade eltandborstarna kostar flera tusentals kronor.

Vilket ska du välja? Tandexperter påpekar att var och en har sina för- och nackdelar, och att personliga preferenser och faktorer som din ålder och allmänna hälsa kan spela en roll i vilken typ av tandborste som är bäst för dig.

Ger eltandborstar bättre resultat?

En av de mer omfattande analyserna av ämnet – en granskning av studier menade att eltanborstar har ett övertag över manuella tandborstar för att rengöra bort plack.

Eltandborstanvändare hade en minskning med 6 procent av tandköttsinflammation (tandköttssjukdom) vid en till tre månader och en minskning med 11 procent efter tre eller flera månader.

Dessutom fann forskarna att oscillerande borstar (som har små runda huvuden som roterar snabbt i en riktning och sedan den andra) var något bättre på att minska plack än borstar som har ovala huvuden som rör sig eller vibrerar snabbt från sida till sida.

En studie fann också att drivna borstar var mer effektiva för tandköttshälsan. Dessutom hade användare av elektriska tandborstar hälsosammare tandkött totalt och behöll 19 procent fler tänder under studieperioden än de som använde manuella borstar.

Du kan borsta mycket effektivt med en manuell tandborste. Om du får bra kontroller och din tandläkare är säker på att du gör ett grundligt jobb behöver du inte byta från en manuell borste. Men det kan vara lättare att borsta bra med en eltandborste.

Kan altandborstar skada dina tänder?

Eltandborstar kan vara mycket, bra, kraftfulla, vilket förklarar varför de kan göra ett så grundligt jobb på plack. Men för mycket kraft kan också vara potentiellt problematisk.

En studie visade att borstar med högre effekt var mer benägna än manuellt för att skrapa vävnaden direkt under tandens emalj, som kan bli exponerad när emaljen försvinner eller tandköttet minskar. Slitage på denna ökar tandkänsligheten och kan öka riskerna för håligheter. Experter säger att borstning för kraftigt med någon form av borste kan öka sannolikheten för att tandköttet rör sig nedåt och skadar tandemaljen.

I själva verket är en mjuk beröring med en mjukborste – oavsett om den är manuell eller elektrisk – den säkraste insatsen. Det tar inte mycket kraft att borsta bort bakterier och matpartiklar.

Och det kan vara särskilt viktigt att tänka på med eldrivna borstar. När du borstar med en tandborste med kraft behöver du inte göra någonting för det roterande eller vibrerande huvudet gör jobbet åt dig.

När du bestämmer dig för en tandborste bör du överväga grunderna först. Både eldrivna och manuella tandborstar finns i olika huvudstorlekar och borstkonfigurationer, inklusive borst som är kluster, vinklade eller krusade på olika sätt. Vissa studier har visat att avsmalnande eller vinklade borst är något mer effektiva för att minska plack än platta borstar.

Oavsett om du väljer en manuell eller driven tandborste, välj en med mjuka borst. Borst som är för hårda är mer benägna att skada tandköttet och emaljen.

Drivna enheter kan också ge bättre resultat för vissa grupper, säger experter. Till exempel kanske äldre vuxna, särskilt de med artrit, inte har skicklighet att manövrera en manuell borste effektivt. Eltandborstar gör inte bara mycket av jobbet åt dig, men de större handtagen är lättare att hålla.

Oavsett vilken typ av borste du använder måste du fortfarande se till att borsten rör vid varje yta på varje tand. Rengör fram- och baksidan av alla tänder, övre och nedre delen, inklusive de skarpa kanterna. Du måste också få borsten bakom dina bakre tänder. För en bra åtgärd, använd din borste för att gå över ytan på tungan, för att minska bakterier och förhindra dålig andedräkt.

Det finns en fin linje mellan att göra ett bra jobb och att överdriva det. Om du är orolig för att du borstar för hårt, prova det här tricket: I stället för att ta tag i borsten i hela näven, håll den bara med fingertopparna. Det tillåter dig inte att lägga så mycket tryck på tandköttet. Och känn tecknen på alltför aggressiv borstning: tandkänslighet, blödning eller irriterat tandkött, vikande tandkött och utsliten borste.

Du måste bryta ut en ny tandborste – eller ett nytt borsthuvud för en kraftfull tandborste – var tredje till fjärde månad. Om du märker att borsten är slitna eller sprids öppna, är det definitivt dags för en ny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *