Shadow

Hur Fungerar en Varmluftsugn?

Din standardugn är redan en konvektionsugn, definierad av “den naturliga värmecirkulationen som ett resultat av temperaturskillnader.” Och det är precis hur din nuvarande ugn fungerar. Konvektionsugnar tar emellertid processen ett steg längre genom att lägga till en fläkt och avgaser i blandningen. Vad är en konvektionsugn och bör du skaffa en? Det är precis vad vi ska gå igenom i denna artikel.

Fläkten förbättrar “värmecirkulationen” avsevärt, vilket eliminerar temperaturvariationer och oregelbundenheter som förekommer i standardugnar.

En konventionell (eller traditionell) ugn lagar mat genom att värma upp luften i den. Luften inuti ugnen förblir stillastående. En konvektionsugn har däremot inbyggda fläktar som cirkulerar luften under tillagningsprocessen. Många ugnar har både en konvektion och en konventionell miljö, så att du kan välja mellan de två. Konvektionsinställningen på din ugn kan gynna din mat på ett antal sätt framför en vanlig ugn.

Detta kan resultera i jämnt tillagad mat, där den cirkulerande luften i en konvektionsugn håller temperaturen jämn under tillagningen, vilket är särskilt användbart när du tillagar vissa rätter.

Fördelar med en konvektionsugn

Av denna anledning och många fler blir konvektionsugnar ett populärt objekt på marknaden och i många kök. Även matlagning är dock inte den enda anledningen till att kockar och bagare älskar dem. Följande några fördelar som erbjuds av konvektionsugnar.

De tillagar mat snabbare

Det är hektiska tider och människor vill ha allt snabbare och snabbare. Om du kommer hem och är hungrig efter jobbet önskar du inte mycket mer än att maten ska bli klar.

Konvektionsugnar hjälper i denna riktning eftersom den tillagar allt snabbare, ibland dubbelt så snabbt som med vanliga ugnar. Det är som förhållandet mellan vind och kyla. När vinden blåser en kall dag blir du kallare snabbare. När din konvektionsugn blåser varm luft runt maten blir den varmare snabbare.

Mat lagas mat cirka 25 procent snabbare i en konvektionsugn eftersom den heta luften som blåser direkt på maten påskyndar kemiska reaktioner i ugnen.

Det blir bättre

Finns det något bättre än en fin, brynt krispig kycklinghud? Du trodde att din ugn skapar perfekt brynt mat, men en konvektionsugn visar dig vad bryning handlar om. Varför?

Eftersom din konvektionsugn har ett ventileringssystem ventileras ackumulerad fukt och skapar ett bra bryningsresultat.

Alla ugnar som värms upp snabbare och lagar din mat på kortare tid använder mindre energi. Om din ugn är på under halva tiden använder du halva energin, och det leder till ganska betydande besparingar i ett hushåll som lagar mat dagligen. Kombinera den effektiviteten med en energieffektiv ugnsmodell och du har precis fördubblat energibesparingarna.

Saker att veta om att använda en konvektionsugn

Det finns några saker att veta om att använda en konvektionsugn. Akta dig för de känsliga föremålen. Vissa saker kan vara sårbara för fläktmekanismen, så tänker efter. Fortsättningsvis, detta gäller även bröd. Det blir krispigt men en del kan mena att det blir lite torrt.

Sänk temperaturen

Vi rekommenderar att du sänker tillagnings- eller bakningstemperaturen för vanliga ugnsrecept med 25 ° för bästa resultat.

Kontrollera maten tidigt

Underkokt mat kan alltid sättas tillbaka för att tillagas längre, överkokta. Men med överkokad mat är det för sent. Det är en bra idé att kontrollera mat lite tidigare än normalt, tills du vänjer dig vid ugnens tillagningstid.

De flesta har temperatursonder som hjälper dig – och smart teknik gör att dessa sonder kan varna din smartphone.

Blockera inte luftflödet

För att konvektionsugnar ska fungera bra måste luften kunna cirkulera runt maten. Flera kokkärl är bra, men lämna avstånd emellan dem. Är du inte säker på om du vill ha en konvektionsugn eller inte? Oroa dig inte. De flesta tillverkare tillverkar ugnar med konvektionsinställningar, så du kan välja vilken “matlagningsstil” som passar bäst för ett visst recept eller tillgänglig tid.

Konvektionsugn nackdelar

Även om det ofta kan förbättra din mat är en konvektionsugn inte alltid lämplig. I själva verket bör du nog undvika det när du gör delikata livsmedel som kakor, souffles, bröd och vaniljsås. Luftcirkulationen kan förhindra inställningsprocessen, vilket gör att smeten inte stiger ordentligt. Vissa människor hävdar till och med att du aldrig ska använda konvektionen för att laga amerikanska bakverk som kex, kakor och kakor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *