Shadow

Hur Fungerar Röntgen? En Komplett Guide

Röntenstålning är en slags elektromagnetisk strålning. Detta produceras vanligtvis i ett vakuumrör där en högspänning aktiverar elektronerna som frigörs av en varm katod. Denna strålning har tillräckligt med energi för att skifta elektroner från atomer för att producera observerbara joner.

När röntgenstrålar träffar ett objekt kommer vissa röntgenstrålar att absorberas och några reflekteras, beroende på objektets densitet. De som återspeglas kan fångas som en bild på en fotografisk platta eller detektor.

Hur röntgenstrålning fungerar

Koncentrationen av kalcium i våra ben absorberar mer strålning.

Röntgenstrålar kan bilda en bra bild av befintliga skelettstrukturer. De röntgenabsorberande benen dyker upp som ljusare mönster medan den mjukare vävnaden gör att röntgenstrålarna kan passera genom och dyka upp som mörkare toner.

Moderna röntgenbilder tas normalt genom att placera en kroppsdel ​​(såsom en skadad arm eller ben) framför en röntgendetektor och utsätta den för en kort skur av röntgenstrålar; processen tar ungefär 1/50 sekund. Röntgenstrålar kan också tas på lungorna där fångade gaser absorberar mindre strålning än den omgivande vävnaden. De används också inom tandvård där tänderna absorberar röntgenstrålar.

Röntgenstrålar kan också användas för att jämföra mjukvävnad vid diagnostisering av sådana tillstånd som lungsjukdom.

Men de är inte till stor nytta för att undersöka homogena vävnader såsom muskler eller hjärnan. Ibland kan tätare material som jod injiceras i kroppen för att bättre absorbera och visualisera röntgenstrålar.

Computertomografi (CT) möjliggör en mer tredimensionell vy genom automatiserad montering av “skivor” tagna via en serie tvärriktade röntgenstrålar.

Fluoroskopi är en annan teknik som gör det möjligt för radiologer att ta en serie rörelser genom att placera patienten mellan en källa till röntgenstrålar och en lysrörsskärm. Moderna fluoroskop kan visa och lagra dessa bilder via en bildförstärkare och digital kamera.

Historik om röntgen

Innan slutet av 1800-talet var läkarna tvungna att förlita sig på stetoskop för att diagnostisera lungorna och känslor och beröring för att diagnostisera benfrakturer. Röntgenbilder och deras användning vid avbildning upptäcktes inte av medicinska forskare utan av den tyska fysikern Wilhelm Roentgen. Tekniken antogs snart av det medicinska samfundet och spriddes över hela världen.

Fotografiska plattor under den tiden krävde 15 minuters exponering. Eftersom överdrivna röntgenkällor eller långvarig exponering för strålning kan leda till medicinska tillstånd som cancer och till och med brännskador, var många människor skeptiska. När dessa problem blev utbredda vidtogs åtgärder för att studera och fastställa säkra doser, och metoder implementerade för att säkerställa att radiologer var ordentligt utbildade.

Medicinsk avbildning

2015 beräknas det att det var cirka 183 miljoner röntgenbilder blivit tagna. Antalet fortsätter att öka när vår befolkning åldras och medicinsk behandling och övervakning av tillstånd blir rådande och under längre tid. I kombination med andra bildtekniker, såsom MRI eller sonogram, kan ansamlingen av digitala bilder i någon patienthistoria vara överväldigande, speciellt för de som lider av benrelaterade störningar såsom osteoporos och artrit.

Det medicinska samfundet har därmed utvecklat sådana lösningar som radiologiska informationssystem. Detta är en bildteknologi där röntgenstrålar, och i princip alla bilder eller dokument av medicinsk oro, kan arkiveras i ett standardformat med ett standardiserat gränssnitt som gör att de kan delas och nås av ett brett utbud av datoriserade system.

Röntgenteknologi har blivit ett vanligt och avgörande verktyg för att diagnostisera ett brett utbud av medicinska och tandproblem. När antalet patienter och deras medicinska bilder ackumuleras finner vi lyckligtvis att det finns system på plats som möjliggör effektiv lagring och återhämtning av dessa bilder. En läkare kan dela röntgenbilder med specialister över hela världen för att diagnostisera och behandla speciella problem, vilket innebär bättre vård för alla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *