Shadow

Hur Kan man Återvinna Textilier?

Om du har rengjort din garderob och tagit bort plagg som du inte gillar, inte passar eller som du helt enkelt inte längre behöver kanske du undrar vad du ska göra med dem.

Modebranschen räknas nu som en av världens största förorenare, och därför har frågan om textilåtervinning blivit allt viktigare genom åren.

Men hur kan man återvinna textilier?

Här är några av de vanligaste sätten som textilier och kläder återvinns.

1. Sortera och dela upp

Först sorterar du dina saker i tre högar: bra skick, gott skick och dåligt skick. Kläder i bra skick ser nya ut, har behållit sin form perfekt och bär inga tecken på slitage. Kläder som kan användas kan vara lite bleka eller slitna men fortfarande i bärbart skick utan fläckar eller hål. Kläder i dåligt skick är fläckade, slitna eller har hål i sig.

2. Klädbyten och sändningsbutiker

Stora kläder och accessoarer är utmärkta kandidater för klädbyten eller sändningsbutiker. För att vara värd för ett klädbyte, bjud in en handfull goda vänner som bär ungefär samma storlek för att få med sig sitt överskott i garderoben, så kan du byta kläder mellan er.

Alternativt, ta med dina artiklar till en sändningsbutik i ditt område. De säljer dem åt dig och ger dig en del av intäkterna.

3. Sparsamhetsbutiker / välgörenhetsdonationer

Kläder med gott skick kan doneras till en butik som Value Village, Goodwill eller Salvation Army. Där sorteras, prissätts kläderna och placeras på försäljningsgolvet så att andrahandsbutiker kan hitta. Ofta använder sparsamhetsbutiker intäkterna från försäljningen av dessa föremål för att stödja välgörenhetsinitiativ.

4. Återvinning av kläder

Du borde verkligen inte donera dina kläder i dåligt skick till en butik – du kommer att slösa bort tiden när det är dags att sortera, och om du blir av med dem på grund av dess skick kan du anta att ingen annan kommer att vilja ha dem heller.

För de färgade, sönderrivna eller på annat sätt outhärdliga textilier är klädåtervinning det bästa alternativet. Hitta en avlämningsplats nära dig.

Vissa företag som accepterar sina egna klädesvaror för återvinning, medan modeföretag som H&M erbjuder återvinningsfack för kläder i butiken för att samla in textilier och tillbehör av alla märken, så återvinning av dina kläder är nu lika enkelt som att besöka en butik.

Återanvändning

För tygartiklar som är slitna, färgade eller på annat sätt outhärdliga kan det fortfarande finnas lite liv i dessa fibrer. Gamla handdukar gör perfekta trasor när de skärs i rutor medan en färgad, överdimensionerad skjorta är praktisk när du gör någon form av målning eller andra röriga aktiviteter.

Även trasiga jeans kan förvandlas till en mjuk babybok eller en cool påse. Tänk utanför lådan innan du slänger ut tyg.

Återvinning

Även om det kan verka konstigt är det faktiskt möjligt att återvinna många typer av tyger.

På grund av den ökade kunskapen om potentialen för textilåtervinning börjar fler och fler kommuner hjälpa till för att möjliggöra insamling och textilåtervinning.

Textilåtervinningsprocessen är ungefär som andra material – tyger sorteras efter typ och sedan används det på olika sätt.

Av de kläder som samlas in idag skickas nästan hälften av kläderna, skorna och andra material till utlandet för att hjälpa dem som är i stort behov av dessa saker. Resten strimlas och blandas med andra fibrer för att skapa nya föremål som matta vaddering och hemisolering. I slutet slutar bara 5 procent av de återvunna tygerna som avfall.

Hur konsumenter kan hjälpa till

Det finns många olika sätt att främja tygåtervinning. Börja med att sortera igenom alla kläder, sängkläder och andra tyger i ditt hem som är oönskade. Kontrollera om din kommun eller återvinningsleverantör tillåter insamling av textilier. Om inte, sök efter en donationsplats. Glöm inte att vara kreativ och se om något av dessa material kan vara till nytta för dig, om än på ett annat sätt än ursprungligen tänkt. Nästan allt kan förvandlas till något annat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *