Shadow

Hur kan man Nollställa Macbook?

Om du ska sälja din Mac, planerar att ge bort den till någon, eller bara vill fräscha upp den genom att starta från noll, se till att du har vidtagit alla åtgärder för att på ett säkert sätt radera all data på Mac och veta hur du korrekt återställer en Mac innan du säljer den.

Läs den här enkla guiden som beskriver hur du rensar all privat data från en Mac och skyddar din integritet.

Innan du säljer din Mac eller ger bort den till någon är det viktigt att följa några grundläggande steg för att se till att dina personuppgifter som för närvarande finns på Mac inte faller i fel händer.

Du kanske tror att du har tagit bort känsliga filer och tömt papperskorgen på din macOS-hårddisk, men verkligheten är att det finns massor av platser där din Mac lagrar viktig och känslig information om dig och dina data. När du vill sälja eller ge bort en Mac måste du förstå hur du återställer en Mac helt.

Steg I – Ta en säkerhetskopia

Helst bör du ta regelbundna säkerhetskopior av din Mac oavsett om du säljer din Mac eller inte. Vår data är mycket värdefull och eventuell dataförlust kan i de flesta fall visa sig vara katastrofal. Vi rekommenderar starkt att du tar en säkerhetskopia av din Mac innan du säljer den.

Att veta hur man tar en fullständig säkerhetskopia av en Mac är avgörande för att du ska kunna återställa alla viktiga filer i framtiden. Det finns flera olika sätt på vilka du kan ta en säkerhetskopia av en Mac, men det här är några av metoderna för säkerhetskopiering av en Mac som vi rekommenderar.

Time Machine

Time Machine-säkerhetskopior är det enklaste och snabbaste sättet att säkerhetskopiera din Mac. Apple buntar Time Machine-verktyget som standard i macOS, så länge du har någon extern hårddisk som är större än eller lika med kapaciteten till din Mac, kan du komma igång med en Time Machine-säkerhetskopiering på nolltid.

Startbara säkerhetskopior

Även om Time Machine är ett utmärkt sätt att säkerhetskopiera din Mac, skapar den inte en startbar säkerhetskopia av en Mac. Så om din Mac inte startar måste du först installera om MacOS och sedan återställa Time Machine-säkerhetskopian, vilket tar mycket tid. För att komma runt detta rekommenderar vi att du startar startbara säkerhetskopior på din Mac med appar.

Molnbackup

Oavsett hur många lokala säkerhetskopior du tar, med Time Machine eller appar från tredje part, riskerar du fortfarande att förlora dessa säkerhetskopior vid fysisk skada på enheten. I sådana fall, där dina data är tillräckligt viktiga för att du söker dataredundans, rekommenderar vi Cloud Backup-lösningar. Dessa tjänster säkerhetskopierar din dator till molnet, så att du kan komma åt dina säkerhetskopior var som helst och återställa dem när du vill.

Steg 2 – Logga ut från iCloud, iTunes och andra konton

Innan du säljer din Mac måste du logga ut från alla iTunes- och iCloud-konton som du för närvarande är inloggad med. Detta inkluderar tjänster som Mac App Store, iTunes Store, Apple Music, iCloud Photos, Mail, Calendar, iMessages och på nyare versioner av macOS Catalina, även Apple TV +, Apple Arcade, etc.

Se till att du loggar ut från var och en av dessa tjänster innan du formaterar din Mac. En plats som är ganska uppenbar men som flera personer missar är på Systeminställningar → Internetkonton. Se till att du är utloggad från alla konton som listas här.

Steg 3 – Formatera din Macintosh HD med macOS-återställningsläge

Enkel ominstallering av MacOS på din Mac innan du säljer räcker inte. Allt som detta gör är att installera om systemfilerna och ge dig en ny kopia av operativsystemet, och i de flesta fall (beroende på de alternativ du har valt), lämnar användarfilerna orörda. För att rensa all personlig information från en Mac innan du säljer den måste du först formatera Mac-datorn med macOS-återställningsläge och sedan installera en kopia av den senaste versionen av macOS.

Klicka på Apple-logotypen längst upp till vänster på skärmen och klicka sedan på Starta om.

Håll ned kommandot och R-tangenterna samtidigt medan din Mac startar upp

Din Mac startar i återställningsläget som är förinstallerat på de flesta moderna versioner av macOS.
Välj Diskverktyg i fönstret som visas och klicka sedan på Fortsätt.
I fönstret Diskverktyg klickar du på rullgardinsmenyn Visa längst upp till vänster och klickar sedan på Visa alla enheter.
Klicka på Startdisken som du vill formatera.

Klicka på ikonen Radera i verktygsfältet.
Ge din enhet ett namn och välj APFS i HFS + -format beroende på vilken Mac du har.
Klicka på Radera för att börja formatera enheten.

När processen är klar kan du avsluta Diskverktyget. Nu när du har formaterat och raderat standarddisken kan du fortsätta och installera om macOS på en Mac.

Steg 4 – Gör en ren installation av macOS

När du har raderat och formaterat din interna enhet i steg 3, låt oss nu titta på hur du gör en ren installation av macOS på en Mac innan du säljer den.

Innan vi fortsätter med stegen nedan, se till att:

  • Du är ansluten till internet.
  • Din Mac är ansluten till en pålitlig strömkälla. Om du har en bärbar Mac, anslut den till en laddare.

Nu ska vi se hur man gör en ren installation av macOS:

Om du har följt stegen som beskrivs ovan är du redan i MacOS Recovery Mode. När du har avslutat Diskverktyg ser du samma skärm med alternativet att installera om MacOS eller Installera om OS X. Välj det här alternativet och klicka sedan på Fortsätt.
Välj den interna enhet som du vill installera den senaste versionen av macOS på.

Klicka på Installera för att starta den rena installationen av macOS.
När installationen är klar startar din Mac om automatiskt.

Efter omstart ser du installationsinstruktionerna. Håll ner kommandot och Q-tangenterna för att avsluta installationsprocessen.
Eftersom du säljer din Mac eller ger bort den till någon är det bäst att låta dem gå igenom installationsprocessen efter en ren installation av macOS, så att de kan välja sitt eget administratörsanvändarnamn, lösenord och andra detaljer.
När du har följt dessa fyra steg detaljer här är din Mac redo att säljas.

Koppla från dina Bluetooth-enheter

Om du håller dina Bluetooth-enheter vill du inte lämna dem ihopkopplade med en Mac som du blir av med. Det är inte så viktigt steg, men om du säljer din gamla Mac till, till exempel, en rumskompis eller någon som bor i samma hus som du, kan du uppleva att du av misstag ansluter till den igen.

  • Klicka på Apple-ikonen i det övre vänstra hörnet på din Mac-skärm.
  • Klicka på Systeminställningar i rullgardinsmenyn.
  • Klicka på Bluetooth.
  • Håll muspekaren över enheten du vill koppla från.
  • Klicka på X bredvid enheten.
  • Obs! Om du kopplar från ett tangentbord, styrplatta eller mus på en stationär Mac, se till att du har en kabelansluten ansluten, annars kan du inte skriva eller använda en markör och du måste reparera allt igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *