Shadow

Kan man Ladda När det Åskar?

Som har du säkert hört att du inte bör ladda när det åskar och att du bör koppla ur all elektronik och apparater under en storm för att förhindra att de skadas av blixtnedslag. Men stämmer det?

Behöver du verkligen koppla ur allt när det åskväder och undvika att ladda? Här är vad du behöver veta.

Sanning eller myt?

Det är rekommenderat att du ska koppla ur alla dina apparater när det åskar. Detta beror på att blixtnedslag nära en lokal elektrisk stolpe kan orsaka ett kraftitg strömflöde genom kraftledningarna.

När blixtar skapar en kraftöverspänning är spänningen som kommer genom ledningarna mycket mer än den volt som används. Vi pratar miljontals volt. Din teknik och apparater är inte gjorda för att motstå så mycket el som kommer samtidigt genom ditt vägguttag och kommer i princip att steka.

Störningar på grund av blixtar är sällsynta, men du bör åtminstone koppla ur din elektronik som är dyr, som din TV eller spelkonsol. Att koppla ur kylskåpet kan göra att matvaror är utsatta för förstöring, så de flesta väljer att hålla dina elektronikvaror inkopplade.

Var försiktig

Det finns en viktig sak att komma ihåg när du drar ut kontakten. Du kan få elstötar om du rör vid en sladd under ett blixtnedslag. Det är bäst att koppla ur föremål innan en storm kommer till ditt område.

Om du märker början av en storm, kolla ditt lokala väder för att få en känsla av vad som kommer. Det är inte nödvändigt att koppla ur för en mild regnskur, men du bör göra detta för ett överhängande åskväder.

Först och främst, låt oss förstå vad som händer om din elektronik blir stekt med en blixt. Det är inte så att det har skett någon form av direkt träff på din MacBook eller till och med nödvändigtvis huset. Det kan bara vara att det inträffade ett nedslag nära en kraftledning eller till och med och genom den. Kraftflödet kan överbelasta den kapacitet som de flesta bostäder är utrustade för att hantera, antingen bränna ledaren på din elektriska utrustning eller orsaka kortslutning.

Ett överspänningsskydd kan också hjälpa till eftersom det begränsar mängden spänning enheterna kan ta emot. Det möjliggör för datorer, skrivare, telefoner och liknande att undvika den ström som en stor våg skulle producera. Men ett överspänningsskydd skyddar inte alltid.En stor ökning kan kringgå skyddet, vilket orsakar lite mer elektricitet än vad som annonseras för att komma igenom. Av den anledningen föreslås att koppla bort elektroniska enheter från vägguttag och alltså inte ladda din mobil eller dator när det åskar och blixtrar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *