Online finansiering – en smart teknologisk lösning

Det är inga tvivel om att dagens samhälle är beroende av teknologi och teknologiska lösningar är fundamentet för en fungerande vardag. Detta gör sig gällande i otaliga aspekter, inte minst när det kommer till ekonomi. Att ansöka om lån och krediter blev betydligt mer tillgängligt när online finansiering gjorde intåg. Lån online har vuxit explosionsartat de senaste 15–20 åren, de flesta låntagarna idag ansöker över nätet och allt färre kommer ihåg när de senast besökte ett bankkontor. Men vad är orsakerna till online lånens stora framfart? 

Skapar möjligheter för nya aktörer 

Swedbank, Handelsbanken och SEB är tre av de största bankerna i Sverige. Innan online finansiering tog fart var det som regel den typen av banker som låntagare besökte när de ville ansöka om ett lån. Men med tiden har allt fler aktörer tillkommit och de utmanar storbankerna. Fler aktörer innebär nämligen större konkurrens om låntagare och därmed pressas räntorna. 

En av anledningarna till att online låneinstitut kan erbjuda lägre räntor är att de enbart driver sina verksamheter online. Det betyder även att de i större omfång undgår fasta utgifter i form av kostnader för bland annat bankkontor, bankpersonal och hantering av kontanter. 

Snabbt, smidigt och enkelt 

När man ansöker om ett lån online slipper man både bankbesök och långe telefonköer. I stället kan man luta sig tillbaka där hemma och kika på sina möjligheter i lugn och ro – det kan nästan inte bli mer bekvämt! 

Förutom att man själv kan bestämma när och varifrån man ansöker så tar det som regel bara några få minuter att utfylla en ansökan direkt på långivarens hemsida. Det är inte en komplicerad process utan låneinstituten har gjort det väldigt överkomligt med bara några få steg. Därefter får man typiskt svar på ansökan redan samma dag eller efter bara några minuter. 

Jämförelsetjänsterna ökar transparensen 

Det helt centrala elementet i en lånprocess är att försöka hitta alternativet som passar bäst till den individuella ekonomiska situationen. Lånebelopp och löptid ska överensstämma med det reella behovet och det ska finnas utrymme i budgeten till att sköta återbetalningen. Att sköta sin återbetalning är A och O, kan man inte det ska man inte ansöka om ett lån överhuvudtaget. Att jämföra lån är starten på vägen mot att hitta det bästa lånet. 

I takt med att kredit- och långivarna blir fler så grundas även allt fler online lånjämförelsetjänster. Dessa jämförelsetjänster ökar transparensen på lånemarknaden genom att erbjuda en service för att jämföra långivarnas erbjudanden. Det är en stor hjälp i sökandet för att hitta en schysst långivare med det bästa priset för ett lån. Moneezy är en kostnadsfri jämförelsetjänst som, utifrån önskat lånebelopp och löptid, presenterar en lista med möjliga långivare man kan ansöka hos. 

THE FOREFRONT OF TECHNOLOGY

We monitors and writes about new technologies in areas such as technology, innovation, digitization, space, Earth, IT and AI.

Related Posts