Shadow

Ska man Ladda Datorn Hela Tiden?

Kan man ladda datorn hela tiden eller är det dåligt för batteriet eller rentav farligt?

Kommer ditt batteri att skadas om laddaren är inkopplad hela tiden? Det är en av de mest efterfrågade batterirelaterade frågorna på internet. En del av er kanske blir förvånade över att veta att det inte finns något som “överladdar” ett batteri. Istället bör du undvika överhettning av din bärbara dator och ladda ur batteriet helt.

Medan vi pratar om nya prylar och programvara hela tiden ignorerar vi ofta batterierna som driver dem. På samma sätt är våra bärbara batterier en av de viktigaste delarna som ofta ignoreras.

Grundläggande om batterier

De flesta bärbara batterier är antingen litiumjon eller litium-polymer. Dessa batterier är konstruerade för att klara många laddningscykler. Dessa batterier kan inte överladdas, vilket innebär att så snart de är 100% laddade slutar de ladda. Dessa batterier slutar ta emot energi som går förbi direkt till din bärbara dators strömförsörjning. Att hålla det inkopplat kommer inte att skada ditt batteri och orsaka stor skillnad för batteriets totala livslängd. Men det finns några andra kritiska faktorer som vi kommer att diskutera senare.

Ett annat koncept som man måste komma ihåg är att det finns några bra metoder som förlänger batteriets livslängd. Ditt batteri har ett begränsat antal laddningscykler, så om du laddar ur batteriet helt upprepade gånger kommer det att skada dess livslängd.

Överhettning är batteriets största fiende

Du kommer att bli förvånad över att veta att överhettning är den mest kritiska faktorn när det gäller batteriets livslängd. Vi berättade ovan att det inte kommer att döda ditt batteri om du är ansluten till din bärbara dator. Men du måste också ta hand om överdriven uppvärmning orsakad av bärbar datorhårdvara.

Så om din bärbara dators CPU / HDD-temperatur ligger runt 40 ºC är det ok att hålla den inkopplad. Men om din bärbara dator har ett avtagbart batteri och du vill använda din bärbara dator intensivt, rekommenderas att ta ut batteriet ur uttaget.

Slutsats

Numera kommer inte alla bärbara datorer med avtagbara batterier. Så att ta bort batteriet från uttaget för att kyla ner är inte ett genomförbart alternativ. Istället finns det en enkel metod som kan hjälpa dig att förlänga batteriets livslängd på ett annat sätt. Enligt test kommer ett batteri som laddas till 100 procent endast att ha 300-500 urladdningscykler. Å andra sidan, om den laddas till 70-80%, får den 1000-2000 laddningscykler.

Baserat på vad jag har sagt dig i den här artikeln, här är några anmärkningsvärda punkter:

  • Undvik att ladda ur din bärbara dator helt efter laddning. Det bästa du kan göra är att försöka hålla batterinivån mellan 40 och 80 procent.
  • Se till att din bärbara dator inte blir för varm och att din kylfläkt fungerar som den ska.
  • Ditt bärbara dators batteri kan inte “överladdas” och skada sig själv på grund av överdriven laddning. Det är tillräckligt smart för att kringgå laddningsenergin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *