Shadow

Tv-guide: Vilken TV-storlek är den rätta?

Stora diagonaler blir billigare. Men vad är den optimala TV-storleken för mitt sittavstånd? Vi hjälper dig att välja rätt storlek.

En ny TV behövs. Den ska vara knivskarp – och stor. Men vilken storlek ska den faktiskt vara så att den inte bara passar perfekt in i ditt vardagsrum utan också passar dina betraktningsvanor?

Att välja rätt TV beror starkt på personliga preferenser. Men det måste säkert också finnas konkreta kriterier som hjälper till med förvärvet av den nya dröm-TV: n!

Trioen av upplösning, avstånd och bildstorlek

Det så kallade “HD Ready” -formatet är sannolikt inte av intresse för de flesta idag som till och med har en aning om hemmabioentusiasm. Så låt oss begränsa oss till “Full HD”, dvs. 1 920 x 1 080 pixlar, och 3 840 x 2 160 pixlar “UHD” (4K).

Tv-guide: Vilken TV-storlek är den rätta?

Varför är detta viktigt för frågan hur stor din nya TV ska vara? Helt enkelt: Upplösningen är en av två faktorer som är direkt relaterade till varandra när du köper en TV och som i slutändan bestämmer storleken på TV: n. Den andra är naturligtvis avståndet mellan sätet och enheten.

Minsta avstånd till skärmen är det avstånd från vilket du fortfarande kan se pixelnätet på skärmen. Med Ultra HD-upplösning måste du verkligen komma mycket nära skärmen och kunna se enskilda pixlar: även på en 75-tums UHD-TV ser du inte pixelnätet på skärmen på ett avstånd av 3 m.

Ett större avstånd är dock bra för helhetsbildsintrycket. Speciellt när bildmaterialet har låg upplösning, till exempel i de fria kanalerna. Trots allt ser även ett grovt SD-pixelkluster skarpt ut om du bara tittar på det från ett tillräckligt stort avstånd. Men logiskt krymper bilden och detaljer försvinner från ditt synfält.

Fyllt synfält: Så här ger rätt TV-storlek “bio” i huset

I dessa tider med ökande upplösningar och skärmdiagonaler har det aldrig varit så enkelt och relativt överkomligt att bygga en bioupplevelse i dina egna fyra väggar. Om du utelämnar den inte oviktiga ljudkomponenten betyder det framför allt: en stor skärm.

Ju mer utrymme tv:n tar i vardagsrummet hemma och ju närmare du håller sittplatsavstånd, desto snabbare fyller filmen ditt synfält och låter dig “fördjupa dig” – precis som i bio. Nedsänkning är timmeens motord.

Den nuvarande TV-tekniken har en avgörande fördel här: från en diagonal på cirka 40 tum (1 m) erbjuder TV-apparater samtidigt skarp Ultra HD-upplösning. Med “Full HD” -standarden, om avståndet mellan sätena är för litet, kan enskilda pixlar ses i ljusa scener. Ett störande fenomen, som praktiskt taget inte längre är ett problem med en 4K-TV, närmar sig inte några centimeter.

Naturligtvis borde du inte hålla fast näsan direkt på skärmen ändå – 4K eller inte. För logiskt sett är det mänskliga synfältet också begränsat. SMPTE – en yrkesorganisation för film- och videoteknik – rekommenderar till exempel att bilden ska ligga runt 30 grader inom synfältet. Men tillräckligt med den tråkiga teorin – dags att bli lite mer praktisk!

Beräkning av TV-storlek: mellan tumregler och en fråga om smak

Hur mycket av ditt synfält du faktiskt vill ägna åt den nya TV: n och hur stort det nya förvärvet ska vara, är, som ofta är fallet, en fråga om smak. Det finns dock en grov guide.

Exempel på 4K UHD TV: Som tumregel rekommenderar vi att skärmen diagonalt i centimeter ska vara 1,2 gånger så stor som avståndet till skärmen. Omvänt kommer vi till följande tumregel:

Rekommenderad skärmstorlek = avstånd till TV ÷ 1,2

Ett exempel: Med en sitthöjd på två meter (200 centimeter) är den rekommenderade diagonalen cirka 167 centimeter, vilket i sin tur motsvarar knappt 65 tum. Vi har beräknat några fler exempel, jämfört dem med praktiska användningsfall och sammanfattat dem i följande tabell:

 

DistansPraktiska skärmdiagonaler i tumDosthana.com rekommendation för UHD-hemmabiomaximal skärmdiagonal i tum
1,5m – 1,8m40″ – 43″47″ / 48″48″
1,6m – 1,8m42″ – 47″50″ – 52″60″
1,8m – 2,2m47″ – 50″55″ – 65″65″
2,0m –  2,5m55″ – 58″60″ – 70″70″
2,3m – 2,8m55″ – 60″65″ – 75″82″
2,6m – 3,5m55″ – 65″70″ – 85″90″

80 ″ TV: för stor?

Till exempel ger vårt bord 65 tum för cirka två meter för att fylla cirka 30 graders synfält. I praktiken kan du naturligtvis fortfarande njuta av en bra bild på en 55-tums bildskärm från tre meter! Men om du vill kan du uppgradera till 75 eller 85 tum i ett genomsnittligt vardagsrum tack vare Ultra HD. Sedan fyller tv: n ditt synfält motsvarande mer. För övrigt rekommenderas halva sittplatsen för full HD-tv för att bestämma ett ungefärligt värde för lämplig skärmstorlek.

Rätt TV-storlek för dig personligen

Hur som helst, alla beräkningsexempel bör bara tjäna som en grov guide för att köpa en TV. Andra faktorer som rummets natur, upplösningen på källmaterialet som visas, den tillgängliga budgeten och dina personliga preferenser spelar också in. Vissa vill närma sig handlingen, andra uppskattar ett “hälsosamt” avstånd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *