Shadow

Vad är Amazon Alexa? En Komplett Guide

De flesta människor pratar om Amazons Alexa eftersom det är “personen” vi interagerar med som användare. Alexa har sin egen unika röst och är vår mellanhand mellan enheten och det innehåll vi vill ha åtkomst till. Det finns dock mer än bara Alexa. Det finns ett helt ekosystem som byggs av Amazon och tredjepartsutvecklare och hårdvaruleverantörer. Varje Alexa-baserade system har tre viktiga komponenter.

Alexa är en artificiell intelligens (AI) -tjänst som drivs av Amazons enorma molnberäkningsinfrastruktur. Det presenterades för världen i slutet av 2014 när Amazon introducerade Echo smarthögtalaren genom ett erbjudande som bara var erbjuden till Prime-abonnenterna, och den rullade ut till allmänheten i USA året efter. Alexa och Echo är för närvarande tillgängliga i över 40 länder världen över.

Från början av 2019 rapporterade Amazon över 100 miljoner Alexa-aktiverade smarta enheter användes runt om i världen – från Echo-högtalare från första parten till tredjepartsenheter. Denna siffra har växt kraftig sedan dess och fortsättter att göra det.

Många blir fortfarande lite förvirrade över skillnaderna mellan Alexa och Echo. Här är det korta svaret: Alexa är AI-tjänsten, medan Echo är den fysiska enheten man använder för att interagera med Alexa. Man kan säga att Alexa är som internet, och Echo är som din bärbara dator.

Alexa är uppkallad för Library of Alexandria och är namnet på det Artificial Intelligence-programmet som Amazon använder för både sina enheter och sin app. Namnet, Alexa, är också väckordet för att aktivera Amazon-enheter.

Användare kan dra nytta av Alexa’s förmågor genom att utfärda röstkommandon till “smarta” enheter som en Echo-högtalare för att göra det man vill.

Till exempel kan användare be Alexa att spela musik, tillhandahålla sportresultat, kontrollera vädret eller nyhetsuppdateringar, automatisera och säkra sitt hem, kommunicera med vänner och familj och mycket, mycket mer.

Enhet

Kan vara vilken enhet som helst med mikrofon, högtalare och ansluten till internet. Till exempel, Amazon Echo innehåller sju mikrofoner och en högtrohet högtalare som fångar och överför röstkommunikation.

Alexa

Den molnbaserade röstassistenttjänsten som tolkar tal, bestämmer användarens avsikt och returnerar talade resultat genom att konvertera text till tal i en kvinnlig röst. Alexa är för Echo vad Siri är för iPhone.

Alexa skills

Varje kompetens, eller skill, ger Alexa ytterligare intelligens så att hon kan hjälpa användare att få och göra vad de vill. På vissa sätt är färdigheter som mobilappar och på andra sätt liknar de mer webbsidor. Färdigheter är vad man bygger för att engagera konsumenter och kontrollera användarupplevelsen.

Voice UX är och Visual UX

En sak du kanske märkt är att det inte finns någon skärm. Historiskt sett var det Alexa bara röst. Det kräver ett annat tankesätt än att bygga appar för mobila enheter eller webbsidor där du litar på röstkommandon snarare än klick som på en dator eller telefon.

Men multimodala gränssnitt på smarta skärmar, smarta telefoner och tv-apparater förändrar detta. Röstanvändarupplevelse måste rymma interaktioner med enbart röst, men också vara mångsidig och dra nytta av skärmar när de är tillgängliga.

Sätt att interagera med Amazon Alexa

Alexa kan användas för att styra dina Amazon-smarta enheter. Alexa är också en app på din smartphone.

 • Amazon Smart Högtalare
 • Amazon-eko dot
 • Alexa är tillgängligt på alla Amazon Smart Högtalare helt enkelt genom att säga “Alexa”, sedan ställa en fråga eller ge en instruktion.
 • Amazon Smart-skärmar
 • Amazon Echo Show
 • Finns också på varje Amazon Smart Display helt enkelt genom att säga “Alexa”, sedan ställa en fråga eller ge en instruktion.
 • Med Alexa kan du få väderprognosen, titta på nyheterna och se texter med Amazon Music.
 • Amazon Echo Companions
 • Amazon eko subwoofer
 • Också tillgängligt på alla Amazon Echo Companion helt enkelt genom att säga “Alexa”, sedan ställa en fråga eller ge en instruktion. Njut av rikare, mer dynamisk musik med enheter designade för att fungera med Echo smarta högtalare eller ditt befintliga ljudsystem.
 • Alexa App
 • Amazon Alexa-appikon Alexa-appen låter dig lägga till Smart Home-komponenter till ditt Amazon-konto som Alexa kan kontrollera.

Vad Amazon Alexa kan hjälpa till

Alexa kan interagera med ett stort antal olika sökbara data och media, och tack vare nya smarta hemprodukter kan den också hjälpa dig att hantera ditt hem.

Frågor

kAlexa kan svara på många av dina frågor, till exempel “Hur långt är det till Paris?” eller “Hur många kilon är 100 pounds?” på ett snabbt och enkeltsätt.

Alexa kan hjälpa till med vädret och få åtkomst till din kalender. Du kan få en väderrapport för att berätta om du behöver paraplyet och få en översikt av dina möten på jobbet för dagen.

Du kan låta Alexa börja spela dina favoritspelningslistor från de mest populära strömningstjänsterna för musik, identifiera låtar du hör på radion eller i dina favoritprogram eller börja titta på dina favoritserier på stödservicen som YouTube och Netflix.

Du kan fråga om vägbeskrivning till din specifika adress, eller helt enkelt att säga namnet på ett företag eller typ av företag ger dig ofta de resultat du vill ha snabbt och enkelt. Du får vägbeskrivningar för promenader, körning och kollektivtrafik i de flesta städer.

Smart LightAdding av dina smarta hemenheter gör att du kan utöka röstkontrollen för Alexa till hela ditt hem. Be Alexa att slå på lamporna, låsa ytterdörren, till och med aktivera larmet är möjligt, beroende på kapaciteten i de system du har.

Du behöver ett Amazon-konto, men Alexa låter dig göra inköp med din röst på Amazon. Om du till exempel bestämmer dig för att du behöver några pappershanddukar kan du ropa ut din förfrågan till Alexa, och inom några dagar kommer din beställning att komma till din dörr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *